به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام والمسلمین سید محسن میری، پیش از ظهر امروز طی سخنانی در این نشست علمی، اظهار داشت: بیشترین دغدغههای اسماعیل فاروقی در زمینه عقب ماندگی مسلمانان بود که تفکر و اندیشه او را با توجه به این موضوع شکل داده است، گرچه عقب ماندگی مسلمانان از بزرگترین مسایل دغدغههای متفکرین قبل از او نیز بوده است.
وی افزود: اصلاح نظام آموزشی علوم انسانی را میتوان به عنوان یکیدیگر از دغدغههای فکری و اندیشهای اسماعیل فاروقی نام برد.
این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: گسترش نظام سکولار در میان مسلمین و از بین رفتن ارزشهای اسلامی بر اثر نظام دوگانه آموزشی موجب شده که نظام سنتی حاکم بر ارزشها نادیده گرفته شود و در این خصوص میتوان به سه نظام، شامل نظام آموزشی سکولار، نظام آموزشی سنتی و نظام آموزشی سکولار و سنتی اشاره کرد.
حجت الاسلام والمسلمین میری در ادامه با بیان این که در نگاه اسماعیل فاروقی اسلامیسازی نیازمند پیشفرضهایی در اندیشههای متفکر است، بیان داشت: در چگونگی ایجاد اسلامی سازی علوم انسانی به این مسئله که باید مسلمانان با توجه به دانش و فرهنگ و تمدن اسلامی توجه عمیق داشته باشند، اعتماد به نفس از دست رفته خود را بازیابند و در صدد اسلامیسازی از طریق تولید متون برآیند، توجه داشته باشیم.
وی با اشاره به این که نظام حاکمیت سیاسی میتواند در تولید متون نقش اساسی را در کنار متفکرین ایفا نماید، گفت: این خلا متاسفانه در افکار و اندیشه اسماعیل فاروقی نادیده گرفته شده است و او تنها مشکل جامعه اسلامی را در تولید متون توسط متفکرین میداند.
این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه با بیان این که اسماعیل فاروقی، برای ایجاد اسلامیسازی علوم انسانی پیشفرضهایی را ارائه داده است، اضافه کرد: وی پنج اصل وحدانیت خداوند، وحدت مخلوقات، وحدت حقیقت و معرفت، اسلام و دین نظاممند و وحدت انسانیت را جزء پیشفرضهای تولید متون و اسلامی سازی علوم انسانی نام برده است.
حجت الاسلام والمسلمین میری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مراحل تولید متون اسلامی، اظهار داشت: تولید علوم اسلامی مستلزم 12 اصل اساسی که مهمترین آنها شامل توجه به علوم انسانی موجود دسته بندی پژوهش و دانشهای ارائه شده، تسلط بر میراث 1400 ساله اسلامی در حوزههای مختلف دانشی، تحلیل میراث موجود اسلامی و ایجاد تناسب و ارتباط بین علوم انسانی و علوم میراثی میباشد.
وی همچنین با بیان این که اسماعیل فاروقی در اصل هفتم اصول دوازده گانه خود از روش پیشینیان کاملا جدا شده است، افزود: مشکل اساسی اندیشههای اسماعیل فاروقی در اصل هفتم ارائه شده توسط وی میباشد که ارزیابی میراث را مورد توجه قرار میدهد؛ در صورتی که نمیتوان قرآن و سنت را مورد نقادی قرار داد.
حجت الاسلام والمسلمین میری در پایان با انتقاد از اصول دوازدهگانه اسماعیل فاروقی، یادآور شد: فاروقی در ارائه مبانی خود دچار تشتت افکار شده است و با بیان اصولی کاملا تک بعدی، به اسلامی سازی علوم انسانی توجه میکند، همچنین بدون مطالعه اندیشههای غربی همه متفکرین غرب را متهم به نژاد پرستی میکند؛ در حالی که دانشمندانی همچون دکارت و کانت در اندیشه و افکارشان مسئله نژاد پرستی مشاهده نمیشود.